Indijk NR 5 

Afstudeerproject 

Herbestemming boerderij naar een centrum voor mensen met autisme.

Ontwerp een geschikte plek in een historische boerderij waar goed functionerende mensen met ASS, zie zich eenzaam voelen, samen komen. Waar het ontprikkelen door middel van een rustige omgeving centraal staat en waar de verbinding van de omgeving, het oude pand en de betrokkenen een ondersteunende toevoeging biedt aan deze doelgroep.

Jaar

2019

Opdrachtgever

Jelly Bootsma 

Concept

Mienskip

In het jaar 2018 voelde 40% van de volwassen bevolking in Nederland zich eenzaam. Een drang naar contact en een 24 uurs economie lijkt ons leven over te hebben genomen. Met de hele wereld via het internet in onze hand worden onze verlangens alsmaar groter. Mensen zijn het contact met hun directe omgeving verloren, met mensen, met de natuur en daarbij zelfs met zichzelf. Een slechte ontwikkeling als het gaat om onze kwaliteit van leven. 

 

We moeten iets doen aan het gevoel van eenzaamheid binnen de gehele bevolking, maar ik begin met het begin. 

 

Een groep mensen die naar mijn mening onze hulp nodig hebben, mensen met autisme. Autisme-vriendelijke architectuur en interieur kan een enorm verschil maken in het leven van mensen met autisme en hun naasten. 

Een afstudeerproject geboren als reactie op de actualiteit. De wil om mensen bij elkaar te brengen en hun kansen binnen onze maatschappij te vergroten.

 

Het project laat zien dat door het zoeken van de juiste harmonie er een fijne plek kan ontstaan waarin mensen op een prettige manier met elkaar samen werken, verblijven en onthaasten. 

 

Hierbij wordt niet in problemen gedacht maar in oplossingen en wordt er op een verbindende wijze gewerkt aan kansen. Nieuwe kansen op agrarisch grond gebied.

Er is een plek gecreëerd waar men samen kan komen, waar een kleine mienskip samen komt in zowel de mensheid als de vormgeving van het ontwerp. 

Historische indeling

De identiteit van Friesland is bijna te benaderen als de ideale indeling van het gebied. Kleur- en materiaalgebruik stellen hoge eisen. De ruimtelijkheid kenmerkt het gebied en daarbij is het landschap leidend voor de architectuur en het interieur.
Gebaseerd op de historische indeling van de boerderij, de zichtlijnen en voornamelijk de menselijke maat speelt een grote rol in het ontwerp. 
Een klein dorp binnen de boerderij waar iedere ruimte en iedere gebruiker in verbinding staat met elkaar en de omgeving.